Skapa nytt konto

Tipsa oss om nyheter genom att klicka här

Vi firar Syttende Mai!

Måndag, 17 Maj 2010

Norge, är det ett land som endast endast erbjuder sina medborgare olja och torrkokt torskt?

Hur står det till på godisfronten egentligen? Har dom något gott att trösta sig med när de gått på tur och sitter i snålblåsten på fjället i sina hemvirkade lusekoftor?

Nyfikenheten hos oss på Godisbiten är som bekant stor och för några månader sedan skickade vi en kurir över gränsen med en enda uppgift; att ta hem norskt godis.

Stolt återkom han med en stor, fullmatad påse vars innehåll vi nu gått igenom för att presentera just denna dag. Grattis på nationaldagen säger vi till vårt kära grannland och läs vidare för att se vad vi tycker om ert godis.

Vi har ätit oss igenom 13 olika produkter från de två största norska godistillverkarna - Freia och Nidar.

Freia är ett företag som startades 1889 och tog fart 1892. Samma familj som startade Freia spred sig även till Sverige där de 1916 öppnade ett litet företag som vi känner igen. En varumärkeskonflikt gjorde att de inte kunde använda namnet Freia så de tog namnet från fågeln på deras logga, en maraboustork. Idag ägs både Freia och Marabou av Kraft Foods.

Nidar startades 1912 och har fortfarande sitt huvudsäte i Trondheim. Idag ägs de av Orkla Group.
Artikelbild

Först ut på banan har vi Nidar Crispo; en ljus chokladkaka med riscrisp och ett lekfullt yttre. De flesta av oss tyckte den var snäppet för söt, andra tyckte den var alldeles lagom. Nidar Crispo letar sig upp till en trea i betyg.
Artikelbild

Nästa deltagare är Nidar Kremtopper. I en retrodesignad och ganska tråkig ask trängs en hel armé med små chokladpraliner fyllda med vaniljsmet. De är snäppet bättre än den svenska motsvarigheten Vaniljtoppar. Tyvärr är de mer åt punschpralinhållet och smakar inte så mycket vanilj. En stark tvåa når de upp till.
Artikelbild

Här har vi en tämligen standardbetonad, ljus chokladkaka som enligt förpackningen är gjord på mjölk från Norska kor. Nidar Bergene Melk är .. menlös. Den är ljus och smakar därefter. Inga överraskningar någonstans. Därför får den också bara en tvåa i betyg.
Artikelbild

Nidar Mokkabønner är något helt annorlunda. Och inte på ett bra sätt. I en gul, ful ask ligger små mörka chokladbitar med kaffesmak. En av de fem testarna gillade kaffe och gav godiset en trea i betyg. Vi andra gav den en solklar etta och konstaterade att man bör hålla sig så långt bort som möjligt från dessa. Huvva.
Artikelbild

Nu har vi kommit till testets märkligaste godis. Nidar Troika består av ett överdrag av choklad, inuti finns hallongelé, chokladtryffel och marsipan. En konstig blandning av konsistenser gör ätandet till en upplevelse utöver det vanliga - och inte nödvändigtvis på ett bra sätt. Smakerna är inte heller helt angenäma och gör att Troikan bara får två av fem i betyg.
Artikelbild

Nidar Stratos Dobbel vinner nog Norska mästerskapen i fantasilöshet. Vit, fluffig choklad överdragen med .. mer choklad, dock mörkare sådan. Tyvärr får smaklökarna en redig chokladöverdos vilket gör att Stratos Dobbel endast orkar upp på en tvåa i betyg.
Artikelbild

Här kommer testets första icke-chokladiga godis (mycket choklad blev det). Nidar Smørbukk är en smörkola i en mindre inspirerande förpackning. Påsen är tämligen tråkig till utseendet och de små inslagna kolorna ser ut som smörpaket innan man öppnar upp dem. Inuti döljer sig en god gräddkola som påminner om dumleklubbornas innanmäte. Vi bestämde oss för att Smørbukk är ett mellanting mellan AKO-kola och hemkola. En trevlig trea i betyg får den!
Artikelbild

En mycket fin (utseendemässigt alltså) chokladkaka är Nidar Smash!. Majskrisp omgiven av mjölkchoklad gör det hela till en kopia av Marabou Amigo men blir betydligt roligare tack vare indelningen av bitarna. Tyvärr föll den inte testarna i smaken och klättrar bara upp till en tvåa i betyg.
Artikelbild

Här kommer lite av en Norsk klassisker och den sista produkten från Nidar i testet. Nidar Laban Seigmenn är sega gubbar i samma kaliber som de svenska sega råttorna. En normal påse döljer ett charmigt, barnsligt och fruktigt innehåll. Något syrligare än övrigt sockrat gelégodis är de här en positiv överraskning som får en stark trea i betyg.
Artikelbild

Freias första godis ut i testet är Firkløver. En ljus chokladkaka med bitar av hasselnötter. Förutom ett fint yttre har Firkløver en finfin smak och går direkt upp i kamp mot Marabous Schweizernöt - skillnaden är att Firkløver har lite större nötbitar. Freia Firkløver kammar också hem den första fyran i betyg!
Artikelbild

Japp har vi i Sverige också minsann. Men vi tror inte att hasselnötsvarianten finns här. Och tur är det. Redan innan detta test låg Japp i lä mot Mars och det här gjorde inte saken bättre. Istället för jordnötter finner man hasselnötter i. Tyvärr blir den tråkig av hasselnötterna. chokladsmaken försvinner och den blir torr. Usch och fi för Freia Japp Hasselnøtt! Testets andra etta är ett faktum!
Artikelbild

Freia Mandelstang är ytterligare en produkt som vi är glad att den inte finns att köpa i Sverige. Förutom att ha ett ganska tråkigt utseende smakade den som en gammal, dålig chokladboll. Sötsliskig, smulig och med smak av marsipan lämnar vi den med en svag tvåa i betyg.
Artikelbild

Det sista godiset i testet är Freia Walters Mandler. Det börjar inte särskilt bra eftersom det är en gubbe på framsidan av förpackningen som man kan förmoda heta Walter. Därefter kommer ordet "mandler". Detta gör att man onekligen funderar på om det är herrens halsmandlar man kommer att stoppa i sig. När man väl ryckt bort omslaget döljer sig dock en fin Freia-kaka med storken tryckt på bitarna. Inuti chokladen hittar vi saltade och karamelliserade mandelbitar som smakar ok. Freia Walters Mandler imponerar dock inte något särskilt på oss hugade godisätare och därför får den bara två av fem i betyg.

Detta avslutar vårt test av norskt godis. Vad har vi lärt oss av detta? Det mesta godiset var tämligen mediokert med ett fåtal höjdpunkter. Just nu är vi mest glada över allt gott godis vi har här i Sverige - det var dock kul att få vidga sina godisreferenser över grannlandsgränsen. Dags att blick österut kanske?

ps. Som vanligt kan du klicka på länkarna i texten för att komma till de olika godisarnas sida och kommentera samt betygsätta själv!

  • Ketutar den 18 maj 2010

    Jo, normännen älskar mandlar och marsipan, men var är all saltlakrits? Normän tycker om saltlakrits lika mycket som resten av skandinavien. Ni hade kunnat prova på Knott och Nero... Visserligen tror jag inte att det skulle smaka bättre, vi blir ju väldigt präglade på barndomens smaker när det gäller godis. Jag tycker inte speciellt mycket om svensk godis :-D Sen undrar jag varför inte prova på Nidar Favoriter i fyra olika blandningar.

  • Stefan den 19 maj 2010

    Hej Ketutar och tack för din kommentar! Du har nog rätt i det du skriver om präglingen sen barnsben. :) Ang knott, nero och favoriter så kunde vi inte välja helt själva då vår kurir plockade på sig saker på eget bevåg. Till nästa syttende mai så kanske..

Kommentera nyheten